luni, 27 iulie 2009

Vestul mai putin "salbatic"

Asa cum am obisnuit vreau sa trag unele concluzii despre calatorie , atat cat este inca "calda" in memoria mea .Aceste 6 zile de Road-Trip prin sud-estul Europei mi-au parut o luna ... tot timpul contra cronometru , tot timpul cunoscand locuri noi , oameni noi , experimentand senzatii dintre cele mai frumoase ...

La vest de granita este foarte frumos :



- drumuri foarte bune , atat autostrazi cat si drumuri nationale , in Germania am vazut ca se lucreaza la peste 200 Km de autostrada simultan , banuiesc ca acolo nu se dau spagi mari pentru intregul proiect , se imparte autostrada in mici portiuni care sunt contractate separat si totul este gata in no-time . Polonia la nord nu este atat de diferita de Romania (chiar daca cu 2 clase peste ) insa spre sud catre Cracovia , Katovice ... lucrurile stau mult diferit de patria mama .
Autostrazile sunt marite de la 2 la 3 benzi pe sens ... totul e verde , nicio urma de praf . Slovacia are un relief predominant muntos sau deluros ... drumurile nu prea ocolesc ... am avut parte de cateva rollercoster-e pe autostrada urcant direct catre varf un deal si apoi coborand in tromba ...
Tot in Slovacia am avut parte de un tunel luminat prin munte de vreo 7-8 km care ma face sa cred ca Transfagaraseanul este un proiect pilot pentru ce se poate face in acest moment daca exista bunavointa si pricepere .



-Orasele au fost care mai de care mai diferite .

Potsdam , 60 km de Berlin , resedinta de vara pentru primul om in statul German pe la 700-1800 poate si mai devreme , oras cu case exceptionale diferite arhitecturi ,impunatoare , clasice sau care inspira civilizatie din alte timpuri pastrata ... lacuri , barci , wasser-taxi ce te poate duce pana in capitala , ratuste foarte dragute ... splendid . Bicicletele la mare rang ... si suportul de biciclete la masini , lume activa , calma , "in banca ei" care nu epateaza si care da intelesuri multiple cuvantului "naturlich" - obisnuit . Sunt obisnuiti sa se plimbe , sa alerge , sa mearga pe biciclete , sa iasa in weekend cu caiacul pe lac cu familia (cu un fruct in mana si un aparat fotio in cealalta ) . "Naturlich" - cuvant de baza pentru un neam de oameni harnici si spectaculosi prin simplitatea si diversitatea vietii pe care si-o traiesc .



Berlin , capitala , multi turisti , multa lume care avea scop final concertul U2 , curat , cu cladiri spectaculoase si cu multe lumini si arhitectura noua ... ospatarite zambarete si primitoare , bere buna . Opympia Stadion intr-un parc imens (mi-a adus aminte de Lia Manoliu - sper sa avem si noi ceva asemanator cand vor termina de renovat stadionul national ) .




Varsovia , capitala Poloniei , interesanta impetuoasa fata de un Bucuresti la orizontala , Varsovia este stabatuta de multe poduri suspendate , are cladiri inalte noi , se imbina vechiul cu modernul . Clasicul in contradictie cu partea comunista a orasului nu da somn unor nationalisti care vad peste tot efactele invaziei ruse de dupa al 2 razboi mondial .Varsovia by night ...foarte luminoasa , am vazut catedrala Papei Ioan Paul al 2-lea , un schimb de garda la monumentul eroului necunoscut , multe locuri pline de istorie si de sange ...
Varsovia pe zi este frumoasa , din cauza atitudinii tineretului , a femeilor frumoase , a felului in care se poarta ... o natie mandra , clasica dar vesela (spre deosebire de clasicul ponosit si vechi ...tipic romanesc ) , un oras reusit as spune avand cu ce compara pe la noi . Ei spun ca nu se prea mandresc cu capitala (decat cu mici franturi din ea ) .




Katovice , oras de sudul Poloniei , arata superb ...bate de departe Bucurestiul la orice vrem noi mai putin megalomanie si kitch , strazi suspendate , imprejurimi impadurite , locuri frumoase linistite , calde si cel mai important .... nu sunt atat de ingramadite orasele mai ales cele mari ... precum la noi . Cred ca avem cea mai mare densitate de populatie pe km patrat urban (voi verifica acest aspect !) .
by Redy )

Niciun comentariu:

Care credeti ca este genul de fotografie in care ma exprim cel mai bine ?