duminică, 5 aprilie 2009

Nu ... ca la noi !

N-am net ... sunt in aeroport si vreau sa incarcerez in cuvinte niste pareri "la cald" ... mai ales ca am postat o groaza de poze da idei ioc ...



Sa-i dam drumul !

Madridul e plin de istorie , fiecare straduta , fiecare colt de strada , fiecare bulevard ... e impresionant , e glorios !

Stilul in care e construit , te "tine in priza ", si-ti da energie ...
O prima impresie : culorile vii , fata de "blocurile gri" ... ceea ce te face sa-ti faca placere sa iesi pe strada , sa razi , sa zambesti ... sa te simti om , (nu ca la noi ...)



Off ... nu vreau sa aduc doar critici Bucurestiului caci asa se pare ca am inceput ... dar cu asta compar , ca de la capitala la capitala ... Si recunosc ca eu iubesc Bucurestiul (sau il iubeam ...) !

Aici sunt multe stradute micute , sensuri unice , mult verde ... foarte curat , foarte bine pastrat , foarte luminat ... e primitor (nuantele sunt galben bej sau caramiziu si castaniu ) , e cochet ... Stilurile se confunda , se intrepatrund ..nimic nu e foarte drept totul capata o curbura ... un aspect placut ...Ei arunca spatii verzi in mijlocul strazii , locuri de joaca la fel ... Ai berarie , gelaterie si masute afara de la cele doua , langa spatiul de joaca al copiilor .Parca se vede ca este gandita treaba ... (nu ca la noi ! )



Metroul e de vis ... sunt nenumarate posibilitati , are peste 12 linii care se intrepatrund .Gasesti statie cu 3-4 nivele , crezi ca te pierzi ... dar , totul e atat de usor ( facut parca in ajutorul tau ). Metroul e micut , pare demodat ... dar e perfect , vine repede ... are trecerile peste linii usor de realizat si e comod ... Te scoate direct in mijlocul strazii ... avand 12-15 metri latime ...nu e ceva megaloman ...e ceva util ...foarte util !

Autobuze sunt (n-am mers cu ele ca nu a avut rost ... PeJos-ul a mers motorizat si " face piciorul frumos ") , ele au linii (benzi) separate , ca si taxiurile ( cele peste 15000 pentru o populatie de 3,3 milioane de locuitori !) pentru fluidizarea traficului ... pentru nervii cetateanului ! (nu ca la noi ...)




Cu logistica stau excelent ... sa vedem mai departe ! Mancarea si bautura ...

Mancarea te asteapta la fiecare colt de strada , se serveste in picioare in galagie infernala (dee ... asa suntem noi latinii , dar "ei e mai latini" decat noi ! ) , dar nu se deranjeaza nimeni pe nimeni , se scuza lumea la fiecare miscare gresita , ca e vina lor sau nu ... foarte civilizat ... impresionant chiar tinand cont de sangele involburat din vene !

Mananca mult "Jamon" un fel de jambon de-al nostru din acei porci iberici ... foarte foarte gustos , la o "cervezas" primesti un antreu gratuit , sa te tina in priza ... sa nu stai degeaba asteptand ceva/altceva ...si sa te imbie sa comanzi ... pierderi minime dar castiguri vadit imbunatatite cu strategia asta de marketing (...nu ca la noi) .

Acum sa trecem la bautura ... Am ajuns intr-un bar , asa zis ...club pentru ca se termina cu un fel de ring de dans (adica nu avea pervaz ... ei neavand scaune si mese decat vreo 2, 3 max ... nici macar in baruri ) , si aici am avut neobrazarea sa cer altceva decat "cerveza" , bere cu lamaie , "vino" sau sangria ... am cerut Jack :) . Spre placuta mea surprindere ... ea a zis : 6 euro . Fac un calcul rapid si vad ca e destul de ieftin raportul ...calitate/pret :D ....si zic ok . Domnisoara de la bar scoate un pahar inalt pe care vroia sa-l umple cu gheata (off si astia fura ..mi-am zis ) asa ca i-am sugerat sa puna un singur cub . M-a ascultat in tocmai (uitam sa spun ca era si frumusica foc domnisoara ...) dupa care a turnat Jack ... si pentru ca eu nu am zis Stop , nici ca s-a oprit ... Manca-u-ar tata pe ea de fata "buna" (inclusiv la suflet ) ... si dupa ce a umplut paharul asa cam 70-80 % am ridicat mana (ca sa fiu sigur ca nu o sa fiu penalizat extra ... cash ) Vreau sa spun ca ar mai fi turnat si incredibil sau nu , m-a costat "tot si decat" 6 euro ...

Asa ca ... dragi "tovarasi si pretini" ..care vreti sa va faceti crasma /bodega / bar/ club /restaurant ... mentalitatea nu e : " Ce pot eu sa castig de pe urma unei sticle vandute !" ci : " Cum sa fac sa-mi multumesc betivanul mai bine ! " ca asa se ia si bacsis ... asa se face si consumatie si e toata lumea fericita ! (... nu ca la noi )



Libertate ..."fara bani si acte" ... e cam greu mai ales daca esti roman , insa aici totul e mai frumos si mai bland ...Cred eu. M-am imprietenit cu un argentinian ,un italian si un neamt ... toti prieteni , colegi de munca ... barmani si ospatari (nush de ce nu i-am intrebat unde sa mananc dar mai ales sa beau si eu ca omul :| ) , oameni care imi spuneau ca fac traveling sezonier ... prin toata europa , oameni care la 5PM erau cu chitara in parc ,cu bicicleta care-i aducea acolo ... Argentinianul face/facea skydiving , preda chitara si are buricele degetelor si unghiile roase de la atata has si perseverenta la chitara ! Imi spune ca oricum "consuma" cam cat castiga ...deci nu prea raman bani dar : .. weekend prelungit Barcelona sapt. viitoare , intr-un an de zile a strans 39 salturi cu parasuta ... la 15 ,25 , 50 euro saltul si cate si mai cate fac ei cu ce/cat castiga ... (nu ca la noi )



Concluzia : Suntem o natie de blogeri :) ... si nu glumesc ! Astia aici , abia daca au timp sa-si traga sufletul dupa ceea ce fac (cei de varsta mea ) ! ... si eu ma vad imbatranind intre rationamente (de data asta ... Thought is the enemy of Action ! ... ceea ce face sa fie si reciproca adevarata a motto-ului meu binecunoscut ... Am zis ! ) Suntem tristi pentru ca traim in Romania si asta cere sacrificii ... si chiar ca ne ocupa tot timpul !

Deci e frumos "afara" ...dar noi nu ...(batman ... batman ...)

Va imbratiseaza cu drag ,
Pilotul jurnalului de calatorie

by Redy

4 comentarii:

Dara spunea...

Felicitari, ai surprins exact stilul Madridului!!!

Redy spunea...

Merci ... astept si alte reactii ! :)

Anonim spunea...

no, e ceva ce nu ti-a placut la ei? ceva ce e bine la noi si la ei nu?

Redy spunea...

No ... cred ca nu mi-a placut ca nu staiu engleza ... nici macar in locurile unde ar fi trebuit (au pana si filmele dublate in spaniola ...) , nu mi-a placut ca arunca hartii pe jos in baruri/bistro/bufet (chiar daca pe strazi e lacrima ... si mai au si cosul de hartie la 2 metri), nu mi-a placut ca iti dau avertisment pentru o paguba de mai putin de 300 euro (cred ca intentia trebuie penalizata imediat ) ... Cam atat de rau , despre ei !

Care credeti ca este genul de fotografie in care ma exprim cel mai bine ?