miercuri, 16 septembrie 2009

Seara de teatru ...

Da ... aseara am fost la teatru .
Rezervari din timp , telefoane peste telefoane , amanari de spectacol din conditii meteo ... in sfarsit am ajuns in fata la sala Dalles , se joaca piesa : Si caii se impusca , nu-i asa ? cu Maia in rol principal . Se strange lumea , se apropie ora intrarii la spectacol ... suntem nerabdatori ... eleganti , seriosi , intelectuali ...



Intram ... sala Dalles , unde am inteles ca se mai tin cursuri de fotografie , pictura , pian , vioara si mai stiu eu ce ... in Universitatea Dalles ... o locatie veche , imbacsita de praf si miros de vechi , nerenovata din 1900 toamna ... ascunde vechituri si resturi in toate colturile ... Clar am avut senzatia de ... " au gasit si astia o sala unde sa joace in sezonul rece ... da unde dracu' baga banii din bilete de arata asa parasita si neamenajata ?"

Insa sa trecem peste aceste mici detalii superficiale ... :)



Spectacolul a fost la inaltime , Maia antrenand spectatorii la un dialog ceea ce contura un teatru modern , unde spectatorul are rolulsau in piesa simtirile si trairile lui fiind nota vie la ce se intampla pe scena . Multa energie ... o radiografie in replici a mentalitatii romanului : " E pauza dom'ne , nu vezi ca-i pauza ... Ce oameni dom'ne , ce oameni ... (asta catre public) " pe langa replici au fost si motive : "artista" ... care ar face orice pentru faima si bani , pana si sa se duca in culise la un "sponsor" sa-i sopteasca "textul" , "familia tanara fara bani" care fac un copil si apoi se dau de ceasul mortii ca n-au cum sa-l creasca ... s.a.m.d. ... Manipularea oamenilor in aceasta societate , miza , meschinarie si falsitate .




Atmosfera :
S-a aruncat cu struguri catre scena , a fost turnata apa in cap , o scena de dragoste cu perdea ... intredeschisa privitorilor , filosofie , sociologie ... dragut . Maia cu multa energie, dans , retorica si cateva scene demne de un portretist bun ... a rupt de fiecare data ropote de aplauze unui public destul de pudic si parca nexperimentat cu acest fel de spectacole interactive ... care nu avea curajul sa aplaude chiar daca cu totii si-o doreau , numai pentru a nu pica in ridicol . Chiar imi dau seama ca de peste 5 ori in decursul spectacolului am dat tonul unui ropot sanatos de aplauze ... simtind ca piesa , actorii , Maia ... asta asteapta de la mine.




La sfarsit s-a aplaudat cu caldura pana s-a ridicat praful :) ... aceasta este perceptia culturii in Romania ... calda dar prafuita !

by Redy

Niciun comentariu:

Care credeti ca este genul de fotografie in care ma exprim cel mai bine ?